Fotoboek Spoorwijk

Spoorwijk 1925 -1955 is een prachtig fotoboek over een legendarische wijk in Den Haag.

Dit boek is een zeer persoonlijke herinnering van de spoorwijker Wim van den Burg, die vrijwel zijn hele leven in Spoorwijk heeft gewoond en nu van de 7e verdieping van zijn flatwoning over Spoorwijk uitkijkt.

Zoals hij het zelf zegt: "Het is het fijne gevoel dat je hebt, als je terugdenkt aan je mooie jeugdtijd in de dan nog nieuwe wijk, ondanks de tweede wereldoorlog die er onderdeel van was!"

De foto's geven een wereld weer die niet meer bestaat. Op straat spelen zonder autoverkeer! Een slagerij, bakker, kruidenier, en fotograaf, als aparte kleine winkels. Loop in gedachten, aan de hand van de foto’s door de straten van Spoorwijk en het aangrenzende Laakkwartier en herinner je je vrienden, vriendinnen en leraren uit je jeugd.

De beroemde nederlandse architect Berlage, bouwmeester van ondermeer 'De beurs van Berlage' was voor de eerste wereldoorlog een aanhanger van de bouwstijlen Rationalisme en Jugendstil. Zijn stedenbouwkundige ontwerp voor Spoorwijk dateerde al van 1913 en behoort tot de eerste sociale woningbouw projecten van de twintigste eeuw. De gemeente Den Haag begon in 1925 met de uitvoering van deze wijk, die zijn naam ontleend aan 'de spoorbocht' van de spoorlijn tussen Rijswijk en Den Haag HS.

Een boeiend fotoboek, verzameld en geschreven door Wim van den Burg, een ras Spoorwijker!

Spoorwijk 1925 - 1955 | softcover | auteur Wim van den Burg | 176 pagina's |

ISBN: 978-90-8708-045-7 | Prijs € 16,95


Een aantal foto's uit het boek

Jonathanstraat spoorwijk

Jonathanstraat. De scholen staan er al. De mensen gaan er wonen en natuurlijk is daar nog een kerk nodig. In de jaren veertig en vijftig waren er veel katholieke mensen in Spoorwijk. Daarom werd er hard gewerkt om de St. Jeroenkerk op tijd klaar te krijgen. Situatie: men maakt de foto op de plek waar de Jonathanstraat moet komen. Nu is het nog grasland. Het is 1927.

van Zeggelenlaan. Hier zijn Ineke en Beppie Badoux en Wim van den Burg aan het spelen in de sneeuw. Lag er toen meer sneeuw dan nu of is dat slechts herinnering? We speelden veel op straat zoals bijvoorbeeld runnen! Noemen we nu honkbal. Het was in 1948 toen Hans Esveld van nummer 355 de bal een klap gaf en de stok wegsmeet, dwars door het grote raam van nummer 357.

ledeganckplein spoorwijk

Ledeganckplein. De winkel van mevrouw van Wissen, op de hoek van het Ledeganckplein en de Dautzenbergstraat.

De jaren veertig. Er waren nog geen supermarkten. Een winkel was een bakker, een slager, een drogist of zoals hier een Levensmiddelenbedrijf!

ernst staatsstraat spoorwijk

Ernst Staasstraat. Een foto van de Ernst Staasstraat lopend van de Dautzenbergstraat naar de Sinjeur Semeynsweg, waar een oude boerderij staat aan het Julialaantje. Helemaal achteraan is het blokje huizen te zien dat aan de Vredenburchweg staat.

jan van van beersstraat spoorwijk

Jan van Beerstraat. Gezicht op de hoek van de van Vlotenstraat en links de van Zeggelenlaan. Waar het zonnescherm uithangt is slagerij van Olphen gevestigd. Rechts was een rijwielzaak gevestigd.

keggestraat spoorwijk

De Keggestraat in de jaren twintig. De rust wordt hier verstoord door de ijsboer, die zijn bel laat klinken. Een klant heeft hij al. Deze straat loopt van de Vosmaerstraat naar het Hildebrandplein en kruist de Beetsstraat.

Dit zijn de straten die in het boek zijn opgenomen:

Aarnout Drostlaan, Alberdingk Thijmstraat, Amazonestraat, Beetsstraat, Bergmannstraat

Bragastraat, Bresterstraat, Broeksloot, Busken Huėtstraat, Camera Obscurastraat, Dautzenbergstraat

de Genestetlaan, Douwes Dekkerstraat, Driecentenlaantje, Dr. Schaepmanstraat, Ernest Staasstraat, Ferrandweg

Goeverneurlaan, Goeverneurplein, Guido Gezellestraat, Haagse Markt, Hasebroekstraat, Hildebrandplein

Hildebrandstraat, Hugo Verrieststraat, Huis te Landelaan, Jansoniusstraat, Jan van Beersstraat, Jan Wapstraat, Jonathanstraat, Jonckbloetplein

Julialaantje, Keggestraat, Kneppelhoutstraat, Koetsveldstraat, Laakkade, Ledeganckplein, Lidewijdestraat, Lorentzplein

Max Havelaarstraat, Nannostraat, Oltmansstraat, Oosterwijk Bruijnsstraat, Oudemansstraat, Pieter Spastraat

Potgieterstraat, Prudens van Duysestraat, Rodenbachstraat, Rosseelstraat, Schimmelweg, Schoolmeesterstraat, Sinjeur Semeynsweg

Stastokstraat, Stieltjesstraat, Tak van Poortvlietstraat, Te Werve, Tonystraat, Vaillantlaan, van der Hoopstraat, van der Vennestraat

van Meursstraat, van Mussenbroekstraat, van Vlotenstraat, van Vredenburchweg, van Zeggelenlaan

van Zeggelenstraat, Vosmaerstraat, Vredenburchweg, Waldorpstraat, Withuysstraat