Opstapboeken Engels, Frans en Duits

De Opstapserie is gericht op (dyslectische) leerlingen die moeite hebben met het aanleren van het Engels, Frans en/of Duits. De bekende auteurs Ans van Berkel en Rinie Hoeks-Mentjens hebben deze methode speciaal ontwikkeld voor leerlingen van de hoogste groepen van het basisonderwijs (PO) en de onderbouw van het voortgezet onderwijs (VO). Daarnaast heeft dhr. Sauer (native speaker) meegewerkt aan Opstap Duits.

De leerling kan zelfstandig met het materiaal aan de slag, maar ook thuis onder begeleiding van ouders. De antwoorden bij de oefeningen staan namelijk achter in de boeken (de zogenaamde 'sleutel'). Daarnaast is de methode heel geschikt voor klassikaal gebruik, maar leraren en remedial teachers kunnen het materiaal evengoed inzetten bij individuele leerlingen.

Opstapboek Engels Deel 1 Leenwoorden

Opstap Engels bestaat uit de volgende delen:

 • Deel I: Leenwoorden. De engelse woorden die in het nederlands zijn overgenomen. Met kwartetten en memoryspellen;
 • Deel II: Basiswoorden 1. Met audio-cd en uitbreiding kwartet;
 • Deel III: Basiswoorden 2. Met audio-cd.
 • Zowel Opstap Engels als Opstap Frans bevat een deel over de Engelse respectievelijk Franse woorden die in het Nederlands zijn overgenomen (Leenwoorden). Voorbeelden zijn: milkshake, flat, hockey, chauffeur, taille en douane. Een leerling kent dus eigenlijk al veel woorden uit vreemde talen als het Engels en Frans. Deze voorkennis maakt het voor hen makkelijker om de spelling en uitspraak van nieuwe woorden te leren.

  Deze delen zijn zowel los als in een set te bestellen.

Opstapboek Frans Deel 1 Leenwoorden

Opstap Frans bestaat eveneens uit drie delen:

 • Deel 1: Leenwoorden, De franse woorden die in het nederlands zijn overgenomen. Met kwartetten en memoryspellen en audio-cd;
 • Deel 2A: Franse woorden, met spellen en audio-cd;
 • Deel 2B: Franse woorden, met spellen en audio-cd.
 • De delen Leenwoorden bieden de leerling zo letterlijk een opstap naar het leren van 'echte' Engelse en Franse woorden.De delen Basiswoorden (Opstap Engels) en Franse woorden (Opstap Frans) behandelen de hoofdbeginselen van de Engelse respectievelijk Franse spelling. De relatie tussen klanken en letters krijgt veel aandacht.

  Er wordt in deze Opstapdelen uitsluitend met hoogfrequente woorden geoefend. Dat zijn woorden die relatief vaak in teksten voorkomen, ook in de reguliere leergangen Engels of Frans. Zowel spelling als betekenis van deze woorden zal beter blijven hangen doordat de leerling ze 'in het wild' maar ook in de Opstapboeken herhaaldelijk tegenkomt.

  Deze delen zijn zowel los als in een set te bestellen.

   

Opstapboek Duits deel 1 Klankspellingen

Opstap Duits daarentegen omvat twee delen:

 • Deel 1: Klankspellingen, met spellen en audio-cd
 • Deel 2: Opbouwspellingen, met spellen en audio-cd
 • De delen van Opstap Duits behandelen zowel klank- (deel 1) als opbouwspellingen (deel 2).

  In het eerste deel gaat het om de koppeling van klanken aan letters, het tweede deel bespreekt de spelling van grondwoorden en de daarvan afgeleide woorden. De leerling kan zelfstandig met het materiaal aan de slag, maar ook thuis onder begeleiding van ouders.

  Deze delen zijn zowel los als in een set te bestellen.

Bij de Opstapboeken worden audio-cd's en diverse spellen (kwartetten, memory, bingo, puzzels etc.) geleverd. Het inprenten van woorden gaat zo spelenderwijs. De audio-cd ondersteunt de leerlingen bij de juiste uitspraak van woorden.